Airsoft ja paintball

Airsoft ja paintball eli värikuulapeli ovat kummatkin sotapelejä joita pelataan livenä, ja joissa pääasiallisena päämääränä on osua vastustajaan, ja näin poistaa vastustaja pelistä. Paintball, värikuulapelisanaa käytetään melko harvoin, käyttää kuten nimikin sanoo, värillisellä maalilla täytettyjä kuulia, jotka jättävät osuman merkiksi näkyvän väritahran – josta myös näkee kuka on ampunut, koska kuulia on eri värisiä ja joka joukkueelle voidaan antaa oma väri. Airsoft-aseet ampuvat pieniä, biohajoavia muovikuulia, joten osumien myöntäminen jää pitkälti pelaajan oman omantunnon varaan.

paintball playerMitään muuta syytä siihen ei oikeastaan ole että pelit ovat niinkin paljon eriytyneet kuin ne ovat. Paintballissa tarvitaan hiukan eri varusteet, kuulat lyövät melko kovaa joten pelaajat käyttävät kevyitä suojavarusteita; airsoft aseiden kuulat eivät vahingoita eivätkä satu, ainakaan normaalilta pelietäisyydeltä ammuttuna, joten pelaajat käyttävät vain silmä- tai kasvosuojuksia, ja niin pelissä voidaan käyttää esimerkiksi kulloiseenkin skenaarioon sopivia sotilasasuja: jo pelataan vaikkapa toisen maailmansodan taistelua, osallistujat pyrkivät hankkimaan vanhanaikaisia sotilaspukuja. Airsoft aseet ovat myös replikoita oikeista aseista, paintball muistuttaa hiukan kivääriä, mutta varsinkin kuulasäilliö tekee siitä selkeästi eri näköisen kuin oikea ase.

Ehkä johtuen siitä että pistelasku on airsoft-peleissä kunniajärjestelmän varassa, paintballista on kehitetty kilpaurheilumuoto, airsoftista ei: normaalisti paintballia harrastetaan metsässä, kumpaakin lajia voidaan harrastaa metsässä tai vaikkapa autiossa teollisuusrakennuksessa, mutta paintball-kilpailut järjestetään kentällä johon on järjestelty kisaa varten esteet. Tällaiset kilpailut kestävät yleensä vain joitain minuutteja, kun metsäpeli kestää ehkä joitain tunteja maksimissaan. Airsoft harrastajat usein viettävät pelin parissa koko päivän, luoden taisteluskenaarioita jotka muistuttavat oikeaa sotaa, tai ehkä ainakin oikeaa sotaharjoitusta. Kummassakin lajissa järjestetään kyllä myös saman tyyppisiä lipunryöstö- ja linnoituksen valtaus-pelejä.

Paintball on tullut suosituksi harrastukseksi esimerkiksi yhtiöiden työntekijöiden tiimiviikonlopuilla, tai muuten satunnaisten harrastajien parissa, paintballia voidaan käydä pelaamassa vaikkapa polttariporukan kanssa: ulkomailla paintball pelejä järjestäviä kaupallisia yrityksiä on paljon, ja vuokraamoja löytyy Suomestakin monilta paikkaunnalta. Airsoft on enemmän alan harrastajien keskinäistä puuhaa, vaikka myös paintballin harrastajia on jotka pelaavat keskenään säännöllisesti.