Taistelupelit

· Vinkit
Author

Sodankäynti ja muu tappelu on aina ollut suosittu aihe peleille, onhan shakkikin erääänlainen sotapeli; vaikka jättäisi huomioimatta sen että mikä tahansa kahden joukkueen kilpailu toisiaan vastaan voidaan tulkita taisteluksi, shakkinappuloiden nimet eri kielillä heijastavat sotilaiden arvonimiä. Meillä on ratsu ja lähetti, sotilas ja torni, muissa kielissä nimet vaihtelevat, englanniksi lähetti on bishop eli piispa mutta ratsu on knight eli ritari; sotateema siis siinäkin.

Muita suosittuja pelejä ovat olleet Risk, joka on maailmanvalloitusta strategisesti esittävä peli. Mitenkään realistinen se ei ole, vaikka pelilautana onkin maailmankartta, esimerkiksi Kamtchatka tai Australia eivät ole olleet minkään menestyneen valloitussodan lähtöpaikkoja, mutta jokainen peliä pelannut tietää kuinka tärkeitä ne ovat strategisesti Risk-laudalla.

Taistelupelejä voi myös pelata livenä, historian elävöittäjät järjestävät erilaisten taistelujen rekonstruointeja ympäri maailmaa; Suomessa harrastajia on sen verran vähemmän että yleensä Keski-Aika Seura esimerkiksi järjestää vain turnajaisia ja muita pienempiä tapahtumia, joissa usein taistelu on silti mukana.

Live-Action Role Playing eli live-roolipelit eli LARP on myös suosittua Suomessa. Kaikki LARP:it eivät ole taistelupainotteisia, mutta monet ovat: esimerkiksi Saksassa ja UK:ssa järjestetään suuria roolipelitapahtumia joissa järjestetään usein satojen tai jopa yli tuhannen hengen joukkotaisteluita. Aseina käytetään lateksilla ja vaahtomuovilla päällystettyjä aseita, joilla lyödessä lyöty tuntee kyllä osuman mutta vahinkoa ei synny. Tietty määrä osumia saa pelaajan hahmon ”haavoittuneeksi” tai jopa ”kuolleeksi,” jolloin hän joutuu luopumaan taistelusta. LARP:issa ei urheilukilpailuista poiketen ole voittajia ja häviäjiä, mutta hahmon hengissä säilyminen on pelaajien tavoitteena.

Muita taistelupelejä joita voi harrastaa luonnossa ovat airsoft ja paintball, joissa käyetään leikkiaseita – niitä ei varmaankaan saa sanoa leikkiaseiksi, mutta sitä ne käytännössä ovat. Kumpikin ampuu ammuksen joka ei vahingoita maalia mutta tuottaa havaittavan osuman. Tästä vielä hiukan helpompi peli, joka sopii myös lapsille joskaan ei aivan pikkupilteille, on laser tag tai laser quest, jossa osumat ovat valoa jonka pelaajan liivi rekisteröi: megazone.fi sivu listaa missä tätä hauskaa peliä voi käydä pelaamassa.