MMORPG-pelit

· Vinkit
Author

Kirjainhirviöllä MMORPG (Massively Multiplayer Online Role-Playing Game) tarkoitetaan massiivisia monen pelaajan verkkoroolipelejä. Kyseessä on siis pelityyppi, jossa pelaaja luo ensin hahmon peliin ja tutustuu luomallaan hahmolla muihin pelaajiin. Kyseessä on ikään kuin eräänlainen virtuaalimaailma, jossa tapahtumien kulku jatkuu yhä yksittäisen pelaajan poistuttua pelistä.

Useimmat MMORPG-peleistä ovat erilaisia fantasiapelejä. Niiden virtuaalimaailma koostuu fantasialle tyypillisistä elementeistä, kuten yliluonnollisista voimista, erilaisista taruhahmoista ja tehtävistä, joita pelaajien tulee suorittaa. Fantasian lisäksi MMORPG-peleissä on usein myös vaikutteita sci-fistä ja salapoliisitarinoista.

MMORPG-peleissä pelaajan tulee luoda hahmo ja pyrkiä kehittämään hahmoaan. Kehitys tapahtuu esimerkiksi keräämällä kokemuspisteitä, suorittamalla tehtäviä ja luomalla kontakteja muihin pelaajiin. Vaikka useita tehtäviä voikin MMORPG-peleissä suorittaa yksittäinenkin pelihahmo, useimmissa peleissä tarkoituksena on jossain vaiheessa ratkaista tehtäviä muodostamalla tiimi muiden pelaajien kanssa. Sosiaalisen, vaikkakin verkon kautta tapahtuvan vuorovaikutuksen ansiosta MMORPG-pelit muodostavat täysin omanlaisen genrensä ja erilaisissa peleissä syntyy omanlaisiaan kulttuureja ja slangeja.

Pelistä riippuen hahmolla voi olla joko ilmainen pääsy koko virtuaalimaailmaan tai vaihtoehtoisesti saattaa joutua maksamaan päästäkseen tietyille alueille. Useimmiten pelaajat saapuvat pelimaailmaan sen tarjoajan asiakassivuston kautta. Yleensä peleistä maksetaan kuukausihinta ja lisäksi muita ylimääräisiä kuluja pelaajan tavoitteista riippuen.

Tunnettuja MMORPG-pelejä ovat muun muassa World of Warcraft, jolla on maailmanlaajuisesti yli kymmenen miljoonaa maksavaa käyttäjää, sekä Star Wars: The Old Republic, joka ylitti miljoonan pelaajan rajan jo kolmen päivän kuluttua julkaisustaan.